Otvoritev prve transdisciplinarne poletne šole Design+Science

UL ALUO vas skupaj s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT) ter Kulturno izobraževalnim društvom PiNA vabi na javni otvoritveni dogodek prve mednarodne transdisciplinarne poletne šole Design+Science, ki bo potekal v ponedeljek, 5. julija 2021, na UL ALUO, Dolenjska cesta 83, ob 9.00.

Če vam v živo ne bo zneslo, se dogodku lahko pridružite tudi preko spleta, na tej zoom povezavi.

Slavnostni govorec na dogodku bo svetovno znani pisatelj in eden najvplivnejših kulinaričnih kritikov Andrea Petrini. Poletna šola, ki bo potekala med 5. in 9. julijem, bo odprla pomembna družbena vprašanja o prihodnosti manipulacije DNK v biotehnologiji in pospešenemu razvoju laboratorijske hrane, ki se zaradi omejene razpoložljivosti naravnih virov hrane že zdaj pojavlja kot prihodnost.

Na letošnji prvi ediciji šole bo 21 udeleženk in udeležencev z vsega sveta skupaj z eksperti raziskovalo prihodnost novih virov prehranjevanja, načinov njihove priprave in družbenih ritualov, ki spremljajo človekove prehranjevalne navade. Šola bo gostila eksperte z različnih področij, poleg Andree Petrinija so to chef Jorg Zupan (Atelje), direktor inštituta za inženiring fermentacije na Bielefeld University Karl Friehs, in drugi. Delavnice bodo vodili uveljavljeni vrhunski oblikovalci vizualnih komunikacij, vsi trije alumni UL ALUO: Sara Lunder iz Google UK, Nejc Prah, Prešernov nagrajenec, in Emil Kozole, docent na ULALUO in član kolektiva Ljudje.

Letošnji program bo potekal med 5. in 9. julijem 2021 in bo interaktiven, kar pomeni, da bo poleg predavanj vključeval tudi delavnice v studiih in laboratorijih. V razmislek o prihodnosti laboratorijske hrane bo združil tako študente kot tudi ostale, ne glede na smer študija oziroma predhodno strokovno izobrazbo. Udeleženci bodo v skupinah razvijali projekte, ki bodo osnova za nadaljnje raziskovanje na presečišču umetnosti in znanosti v povezavi s sintetično hrano.

Več informacij na: https://www.designscience.school/